The good life-det är delstaten Nebraskas slogan.Kloka ord som djur och människor på Nebraska Stable har som ledstjärna. Den här bloggen handlar om livets goda. I många olika former.
måndag 14 februari 2011
Tacosoppa med chilicheesebröd.
Värmande soppa med precis lagom hetta. Brödet är ett utmärkt soppbröd. Så smakrikt att det inte behöver vare sig smör eller pålägg.
Tacosoppa
4 port.
300g köttfärs
½ halv påse tacokryddor (hotvarianten om du vill ha en riktigt stark soppa)
7 dl vatten
500g passerade tomater
2dl chunky salsa , medium hot
2 msk kalvfond
1 paprika , tärnad
1 röd lök, hackad
1 liten burk majs
Tag en gryta och bryn köttfärsen. Strö över tacokrydda och häll på vatten,passerade tomater,salsa och kalvfond. Ha i lök och paprika. Låt koka ca 10min. Häll i majsen och dra några varv med svartpepparkvarnen. Servera med en klick gräddfil, nachos eller chilicheesebrödet.
Chilicheesebröd
50 g jäst
5 dl mjölk
2 dl havregryn
2 dl smakrik ost
1 burk green chili, avrunnen
1 msk honung
3 msk olja
ca 14 dl manituba cream (vetemjöl)
1tsk salt
pensling:
1 ägg
2 dl ost
1. Häll mjölken och havregrynen i en kastrull. Värm till fingervarmt, 37 grader.
2. Smula ner jästen i degbunken,häll över innehållet från kastrullen och lös upp jästen.
I med honung, chili, olja, ost och mjölet. Knåda 10 minuter, ha i saltet och knåda tre minuter till på snabbaste hastigheten. Ha upp degen i en stor oljad plastlåda med lock. Låt jäsa 40 min.
3. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en djup plåt, häll på olja. Tyck ut degen i plåten,skär upp i portionsrutor(ca 35st) och nagga. Låt jäsa 30 min till. Pensla med ägget och strö över osten. Grädda ca 20min. i 175 grader. Servera brödet nybakat. Fryst bröd kan sprödvärmas.