torsdag 3 februari 2011

Vintervitt



                       En sån där helt magisk vinterdag. För hästar ger allt!



Vårt dagliga bröd



Jag tycker det oftast är så trist med köpebröd. Det finns sällan nåt som smakar något!
Men tyvärr så har man ju sällan tid att baka eget. Det här receptet är taget från en bok av Jan Hedh och garanterat gott! Jag har väl förenklat det något. Hemligheten ligger i det speciella vetemjölet Manituba Cream.

Potatisbröd med öltopping

Dag 1

Fördeg
250g vatten
2g jäst
350g fullkornsdinkel

Lös upp jästen i vattnet och häll det över mjölet i degbunken. Knåda degen 5 min och lägg den sen i en lätt oljad plastlåda med lock. Låt jäsa i kylen 12-14 timmar.


Dag 2

Botgöring
fördegen
350g kokt pressad potatis
725 Manitoba Cream
250g ljust öl
15g jäst
30g havssalt


Topping
200g ljust öl
115g fint rågmjöl
5g jäst

1. Lägg fördegen, potatis och mjöl i bunken.Lös upp jästen i ölet och häll det i         degbunken. Knåda degen 10 min. Öka hastigheten lite och tillsätt saltet. Fortsätt sen att knåda degen på lägre hastighet 5 minuter.


2. Lägg degen i plastlådan och låt jäsa under lock 30min.

3. Tag upp degen på ett mjölat bakbord. Stöt ur luften ur degen, vik ihop den som en kudde och låt jäsa 30min  till.

4. Gör toppingen: Vispa ihop ingredienserna och låt jäsa ca 30 min

5. Dela upp degen i fyra delar, Riv dem till runda bullar och låt dem vila 5 minuter.

6. Mjöla lätt på bullarna och kavla ut dem till ca 20 cm i diameter. Vik indegen från sidorna så att brödet ser ut som en cykelsadel. Lägg dem på ett bakplåtspapper(två bröd/papper). Pensla med öltoppingen och pudra rikligt med fullkornsdinkel över. Låt jäsa ca 45 min.

7. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in två plåtar.

8. Lyft över bröden på plåtarna och sänk temp. till 200grader efter 10 minuter. Öppna ugnsluckan ett par gånger under gräddningen,det ger godare skorpa på brödet.Grädda ca 40 min,tills de är gyllenbruna. Eller använd gärna termometer, bröden skall upp i innertemp på 98 grader. Lycka till!