lördag 26 februari 2011

Pepparsås



Varje resturang (med eller utan självaktning) har nog pepparstek på menyn. Jag kör en variant med rödvin. Det ger såsen en mera mustig smak.

Pepparstek

4 port.

4 skivor av rostas eller oxfile
mellanmalen svartpeppar

1. Rulla kanten på  köttet i svartpeppar. Stek köttet efter eget önskemål. Ta i lite vatten i pannan och vispa ur den. Spara skyn för att hälla den i såsen.


Pepparsås

2 msk finhackad schalottenlök
1 msk tomatpure
1 tsk vardera av rose´-, grön- och svartpepparkorn , krossade
1 dl rödvin
1 ½ dl vatten
1 msk kalvfond
2 dl grädde
Skyn från stekpannan

1. Svetta löken i en msk smör. Ha í tomatpuren och pepparkrossen. Häll på vatten, fond och vin. Låt koka några minuter.

2.  Slå på grädden och skyn från pannan. Låt puttra fem, tio minuter. Verkar såsen tunn kan den redas med någon tsk maizena utrörd i vatten. Smaka av med salt och cayennepeppar om du vill ha mer sting i såsen. Servera med köttet och hasselbackspotatis.

Litet vintips: Flat roof manor . Vinexperterna säger att den bla. har en ton av stall och läder. Säkert  därför den faller mig i smaken =).