tisdag 22 februari 2011

Hemlagad pizza


Grädda pizza på riktigt het plåt, så får du en perfekt botten. Den här pizzabottnen  har den fördelen att man kan frysa in överbliven deg att ha till ett annat tillfälle.

Pizzabotten:

ca 10 pizzor

5 dl vatten
1 påse torrjäst
6 dl manitoba cream
6 dl vetemjöl
2 tsk havssalt
2 msk olivolja

vetemjöl till utbakningen

1.Värm vattnet till 45 grader, häll i bunken och lös upp jästen i vattnet.Häll i oljan. Fortsätt  med båda mjölsorterna och knåda på låg hastighet ca 15 min. Tillsätt saltet och arbeta på högre hastighet ca 2 min. Häll upp degen på en mjölad bänk, lägg över en bakduk och jäs 40 min.

2. Dela upp degen i tio delar och knåda bollar av dem. De antal som ska gräddas för dagen ställs att jäsa en timme. De andra läggs på ett skiva och styckfryses.  Förvara dem efter de fryst i plastpåsar.

3. Ställ ugnen på 250 grader och ställ in en plåt.  Kavla ut degbitarna och lägg dem på bakplåtspapper. På valfri topping. För över på den heta plåten med hjälp av tex. en skärbräda. Grädda gyllene.

Tomatsås

500g passerade tomater
3msk olivolja
1tsk råsocker
½ tsk salt
1 kryddmått cayennepeppar
några drag med svartpepparkvarnen

1 tsk oregano

1 Häll alla ingredienser utom oregano i en kastrull. Låt puttra en kvart. Ha i oregano. Klart.